23 Kasım 2007 Cuma

Kokuların Sırrı

İlişkiler, feromon adı verilen moleküller tarafından tayin ediliyor. Aşkı bile kontrol eden bu zerrecikler, burnu uyararak beyne sinyal gönderilmesini sağlıyor. Karşı cinsi uyarmak, feromonlarla mümkün. Feromon zerrecikleri burun içinde bulunan VNO merkezini uyararak uyarının cinsine göre beynin gerekli bölgelerine sinyal gönderilmesini sağlıyor.

Bilim-kurgu filmlerini anımsatan denemeler ABD'nin dünyaca ünlü Harvard, Massachussets ve Chicago Üniversitesi araştırma laboratuvarlarında yapıldı. Feromon moleküllerinin nasıl çalıştığı konusunda kesin bir bilgi edinilmemesine rağmen bazı böceklerin, arı ve güvelerin kilometrelerce uzaktan karşı cinsi tespit ederek, sinyal göndermeleri ve buluşmaları Feromon'lara bağlanıyor.

Bir diğer araştırmaya göre, eskilerin telepati dediği olay, modern tıpta Feromonlarla açıklanıyor. Birlikte oturan kadınların adet günlerinin aynı zamana rastlaması, tek başına yaşayan erkeklerin sakal ve saçlarının geç çıkması, birlikte yaşayan insanların birbirlerine benzer davranışlar göstermeleri feromonlar sayesinde oluyor.

Harvard ve Massachussets Üniversitelerinde fareler üzerinde yapılan deneylerde, TRP2 adı verilen moleküllerin, Feromonların kimyasal sinyallerini sinirsel sinyale dönüştürme gücüne sahip olduğu saptandı.

Bir süre önce ABD'de satışa çıkan Pher-Amore isimli aşk şampuanı da henüz kanıtlanmamış olsa bile aynı esası uyguluyor. Beyinde cinsel uyarı sağlayan şampuandaki feromonlar, şampuanı kullanan kişinin karşı cinse ilgi duymasını sağlıyor.

Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir başka deneyde ise adet gününde kadınların koltuk altlarından alınan ter ve koku örnekleri, iki ay süreyle günde bir kez, adet günü aynı güne denk gelmeyen kadınlara koklatıldı. Deneyin neden yapıldığı konusunda bilgi sahibi olmayan kadınlar, iki ay sonra ter ve beden kokusunu bilmeden kokladıkları kadınla aynı adet gününü paylaştılar.

Araştırmalar henüz başlangıç safhasında. Bilim adamları ve önde gelen tıp otoriteleri, birkaç yıl içinde Feromonların gizemini çözeceklerini söylüyor. Başarılı olurlarsa döllenme, kısırlaştırma, doğacak çocukların cinsiyetini tayin etmek, ameliyat gibi yöntemler yerini feromonlara bırakacak.

Hiç yorum yok: